top of page
Image by Sixteen Miles Out

Rouwverwerking

"Het gaat niet om het verwerken van het verlies, maar het verlies liefdevol verweven in ons leven."

Liefdevol rouwen 

Verandering is het enige constant in het leven. Elke verandering en/of een (ingrijpende) gebeurtenis die je meemaakt, gaat hand in hand met kleine- en grote verliezen. Verlies staat lineair aan het kind- en mensenleven. Verlies is meer dan alleen een overlijden, verlies is ook een scheiding, een levend verlies, een verlies van huis of haard, maar ook bij andere grote ingrijpende gebeurtenissen. Een stagneerde rouwverwerking kan je belemmeren in je verdere groei en ontwikkeling. Rouwverwerking is een verlies- en herstelproces die elkaar afwisselen. Hier gaat het om bewegen en vertragen.

De verliescirkel van Riet Fiddelaers-Jaspers en het Rouwtakenmodel van Willam Worden zet ik onder andere in tijdens de therapiesessies. Samen kijken wij naar de externe veranderingen die het verlies met zich meebrengt. Het aanvaarden van de realiteit van het verlies en de onomkeerbaarheid. Het accepteren van het verlies. Waar wij samen de pijn en het verdriet doorleven. Je leert je aan te passen aan de veranderingen in het leven en de identiteit die samenhangt met het verlies. Los durven laten en accepteren, om het leven opnieuw te omarmen vanuit eigen kracht. Waar de begrippen herrouwen en dankbaarheid hoog in het vaandel staan. Om als doel het verlies betekenis te geven aan het leven.​

 

Dankbaarheid, geluk en liefde  kan naast  verdriet, pijn en herrouwen bestaan. Wij maken het samen dragelijk en gaan het verlies betekenis geven in het leven. 

Wanneer in te zetten

  • Je een verstoorde rouwverwerking ervaart.

  • Stagnatie in het rouwproces en je daardoor andere blokkades ervaart, waardoor de groei en ontwikkeling niet doorstroomt. 

  • Verlatingsangst ervaart.

  • Bindingsangst ervaart.

  • Gemis van veiligheid en vertrouwen in jezelf of in het leven door de diverse verliezen.

bottom of page